4, 5 en 6 februari 2025 | Evenementenhal Gorinchem

RAI Vereniging en BOVAG: Elektrificatie Nederlandse wagenpark zet door

Het nieuwste rapport Mobiliteit in Cijfers Auto’s 2024-2025 van RAI Vereniging en BOVAG laat zien hoe de automotive sector in hoog tempo verandert. Elektrificatie, geavanceerde rijhulpsystemen en stijgende autokosten zijn belangrijke thema’s die de komende jaren de branche zullen domineren. Tijdens Auto Prof 2025, het netwerk- en kennisevent voor automotive professionals, worden deze trends vertaald naar praktische oplossingen en innovaties voor de werkplaats van de toekomst.

Versnelde elektrificatie van het wagenpark

Uit het rapport blijkt dat bijna 14% van alle personenauto’s in Nederland nu elektrisch of hybride is, vier keer zoveel als vijf jaar geleden. In 2023 steeg de verkoop van volledig elektrische auto’s met 56%, terwijl de vraag naar hybrides met 22% toenam. Deze snelle elektrificatie krijgt ook een prominente rol tijdens Auto Prof 2025, waar bezoekers kunnen kennismaken met de nieuwste onderhouds- en servicetechnologieën voor elektrische voertuigen, zodat werkplaatsen zich kunnen voorbereiden op de toekomst.

Daling van CO2-uitstoot

Dankzij de toename van elektrische en hybride voertuigen daalt de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw verkochte auto’s in Nederland. Met een gemiddelde van 74,2 gram per kilometer behoort Nederland tot de EU-landen met de laagste uitstoot. Dit maakt deel uit van bredere inspanningen om de impact van mobiliteit op het klimaat te verminderen.

Stijgende gemiddelde aanschafprijzen van auto’s

De gemiddelde nieuwprijs van een auto is gestegen naar €48.118, met plug-in hybrides (€74.553) en elektrische auto’s (€52.439) als dure koplopers, zo schrijven RAI Vereniging en BOVAG. Deze prijsstijging benadrukt het belang van efficiënt onderhoud en een langere levensduur van voertuigen. Tijdens Auto Prof worden oplossingen gepresenteerd voor kosteneffectieve onderhoudsstrategieën en producten die inspelen op deze trend.

Adoptie van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS)

Het rapport wijst op de toename van Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), zoals adaptive cruise control en lane assist. Dit wordt versterkt door de groeiende populariteit van automatische transmissies, die inmiddels 70% van de nieuw verkochte auto’s in Nederland uitmaken. ADAS-systemen verbeteren veiligheid en comfort en vragen om gespecialiseerde kennis. Werkplaatsen zullen in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met complexe rijhulpsystemen, en tijdens Auto Prof 2025 kunnen bezoekers leren hoe ze hierop kunnen inspelen met de juiste kennis en apparatuur.

Innovaties in schadeherstel

De verschuiving naar elektrische voertuigen en ADAS vraagt om nieuwe schadehersteltechnieken. Het Schadeherstelplein op Auto Prof 2025 biedt een platform voor de nieuwste ontwikkelingen in schadeherstel, van slimme reparatietechnieken tot duurzame lakprocessen.

Auto Prof 2025, dé plek waar de toekomst van de automotive branche tot leven komt, geeft de trends uit het RAI Vereniging en BOVAG rapport een podium. Van elektrificatie en ADAS tot schadeherstel en onderhoud van elektrische trucks en bestelwagens – op Auto Prof vinden professionals de tools en kennis die ze nodig hebben om succesvol in te spelen op de veranderingen in de sector. Auto Prof 2025 is te bezoeken op dinsdag 4, woensdag 5 en donderdag 6 februari van 15.00 tot 22.00 uur in Evenementenhal Gorinchem. Voor meer informatie: www.autoprof-vakbeurs.nl 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top